Geen muis, maar ook geen olifant! Microcirculatie en het ouder worden

Menigeen is er bang voor, maar we ontkomen er allemaal niet aan: ouder worden. Maar waarom worden we eigenlijk ouder, wat gebeurt er dan in ons lichaam? En kunnen deze processen op de een of andere manier worden gestopt of in ieder geval worden vertraagd? Er zijn veel theorieën, de ‘Rate-of-Living-Theory’ bijvoorbeeld, luidt dat het hart van een zoogdier ongeveer een miljard keer slaat – dan is het afgelopen.

De verschillende levensverwachtingen van levende wezens zijn dientengevolge gebaseerd op de desbetreffende rusthartslag. Een spitsmuis heeft een heel hoge rusthartslag met tot wel 1200 slagen per minuut en een levensverwachting van slechts twee tot drie jaar. Een olifant daarentegen wordt met zijn 22 tot 28 hartslagen per minuut ongeveer 80 jaar oud. Tot en met de middeleeuwen gold deze stelling vermoedelijk ook voor de mens, die overeenkomstig de rusthartslag van een gezonde volwassene van 70 destijds gemiddeld 28 jaar oud werd. Maar wij zijn nu eenmaal geen muis en ook geen olifant. Betere leefomstandigheden en de moderne geneeskunde hebben ertoe geleid dat een gezond mensenhart tegenwoordig ongeveer drie miljard keer kan slaan. Pasgeboren jongens hebben in Duitsland dus momenteel een levensverwachting van ongeveer 90 jaar, meisjes kunnen zelfs nog eens bijna drie jaar ouder worden.

Deze theorie werd intussen aangevuld en uitgebreid: onder andere de stofwisseling is eveneens een belangrijke factor voor de levensduur.  In de mitochondriën, de krachtcentrales van onze cellen, wordt voortdurend energie geproduceerd. Daarbij ontstaan ook afvalproducten, de vrije radicalen. Deze agressieve zuurstofmoleculen kunnen zelfs het erfelijk materiaal beschadigen. Om dat tegen te gaan, kan verbeteren van je microcirculaite overigens een belangrijke bijdrage leveren: onderzoeken hebben uitgewezen, dat fysische vasculaire therapie de afvoer van stofwisselingsproducten stimuleert.

Maar natuurlijk worden cellen ook ouder en sterven af. Men schat dat een cel zich ongeveer 50 tot 150 keer kan delen voordat deze afsterft. Maar het goede nieuws is: we kunnen deze verouderingsprocessen positief beïnvloeden, we hebben het zelf in de hand:
Hoe snel en hoé we ouder worden, hangt voor slechts 20 tot 30% af van onze genetische aanleg. Verreweg het grootste deel wordt bepaald door milieu-invloeden en de manier van leven.
Weinig en gezonde stress helpt, evenals sport en goede voeding

Ja, ik wil vrijblijven contact!

 

Kom langs voor een vrijblijvend advies

Afspraak maken

Misschien ook interessant