fbpx

Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire Therapie

Je hebt fysieke klachten en bent op zoek naar iemand die naar het geheel kijkt. Vaak heb je al van alles geprobeerd en ben je nog steeds niet tevreden. Als we samen aan de slag gaan wordt het een zoektocht naar de oorzaak van je klachten. Elk lichaam zit anders in elkaar en reageert anders op behandelingen kortom, het ligt dus helemaal niet altijd aan jou als 'iets' weer eens niet is gelukt.

Een Orthomoleculair therapeut kijkt naar de biochemie van jouw lichaam, zeg maar jouw interne fabriek. Door op zoek te gaan naar een minder goed werkend systeem in die complexe fabriek komen we stap voor stap bij de oorzaak en pakken we stap voor stap elke radar aan om weer goed te draaien. Dit doen we met behulp van bijvoorbeeld vitamines, mineralen, aangepaste voeding en vaak ook aanpassing van leefgewoontes en coaching.
Snap je nu ook waarom een medicijn of dieet bij iemand anders wel of niet werkt en bij jou het tegenovergestelde effect heeft? Oorzaak en gevolg dat is de zoektocht, voor niemand is er een kant en klaar recept. Want jouw lichaam is uniek.

Concreet wat gaan we doen: We beginnen met een intake gesprek van 1,5 uur, dan maken we een compleet beeld van alles wat je al hebt geprobeerd en wat je hebt meegemaakt. We bespreken al je lichamelijke klachten, maar vaak ook zal ik alle emotionele problemen willen weten. Verder zal ik ook willen weten wat je aan voedsel en drinken binnen krijgt, vooral ook welk voedsel je niet goed verdraagt. Voorafgaand aan ons eerste gesprek zal ik je verzoeken om een uitgebreide vragenlijst in te vullen, daarmee bereiden we ons allebei goed voor op het gesprek.
Met alle verkregen gegevens zal ik na het eerste gesprek een behandelplan opstellen en dit de tweede keer met je bespreken. Dit behandelplan zal veelal bestaan uit voedingsadviezen en daarnaast vaak een advies om één of meerdere voedingssupplementen te gaan gebruiken. Soms is het raadzaam om eerst nog verder te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan in bloed of urine gemeten worden. Het kan ook zijn dat ik, op basis van de klachten en het intake gesprek, je niet verder kan helpen of je doorverwijs.

Orthomoleculaire therapie is onderdeel van de complementaire, aanvullende zorg. Complementaire zorg werkt aanvullend op de reguliere geneeskunde.

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Cellen en gezondheid

Ons lichaam bestaat uit grofweg 100.000 miljard cellen. Dit zijn allemaal mini-energiecentrales met ingewikkelde werkingsmechanismen.

Wanneer je door een tekort aan vitamines, mineralen en/of door een teveel aan indringers (zoals medicijnen, gifstoffen of verkeerd eten) klachten krijgt, betekent het dat je lichaam al een tijdje bezig was om dit zelf op te lossen. Dat kost energie oftewel het "windmolenpark" in iedere cel kan dan niet meer draaien, de batterij raakt leeg, de windmolens roesten en draaien minder goed. Het is duidelijk dat daarna andere cellen en daarmee ook andere organen dan ook niet goed meer kunnen werken, kortom de basis voor klachten is gelegd.

Ik ben afgestudeerd als Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut, dat wil zeggen dat ik niet alleen kijk naar de oorzaken in het lichaam maar ook naar de oorzaken/invloeden die van buiten komen zoals je woonomgeving, het soort werk dat je doet, wat je eet, wat je hebt meegemaakt in de breedste zin van het woord. Dat zijn allemaal puzzelstukjes die meehelpen.

De visie dat onze genen de belangrijkste oorzaak zijn van onze ziektes, de genetica, is inmiddels verouderd. Tegenwoordig weten we dat het veel meer onze omgeving is die bepaalt of ongunstige genen in ons lichaam actief worden of niet. Dit noemen we de Epi-genetica. 'Epi' betekent boven; Epi-genetica staat boven genetica. Dit is dus goed nieuws. Want je genen kun je niet echt veranderen, je omgeving voor een deel wel.
“bron: Marjolein Dubbers – energieke vrouwenacademie“´

 

 

kersen