Gezondheid en slapen

We weten allemaal dat slapen belangrijk is…. toch? We weten ook dat stress invloed heeft op je slapen. Maar wist je dat het ook andersom werkt?

Te weinig slaap maakt ook dat je eerder narrig reageert en meer stress ervaart. En….met een slaap tekort word je minder actief dus zal je ook minder zin hebben of tijd willen maken om te gaan sporten.

Een ander probleem dat ontstaat met weinig slaap is dat je organen die ‘s nachts moeten ontgiften, geen tijd meer hebben om daar aan toe te komen. Overdag gaat het meeste bloed naar je hersens, spieren en een aantal op dat moment actieve organen. Met slapen werkt het lichaam aan de overige organen. Lees maar eens over de Orgaanklok. Bijvoorbeeld rond 23 uur wordt de galblaas actief als onderdeel van het verteringsproces en helpt daarmee de dunne darm met het afbreken van vetten uit je voeding. Mentaal is de galblaas verbonden met het maken van keuzes en zelfvertrouwen. Voordat je echt inslaapt duurt het even dus hoe groot is bij jou de kans dat je al een deel ontgiften mist?

Slaap je slecht dan is het tijd om daar wat aan te gaan doen.

  • Begin altijd met een gezonder eet- en leefpatroon. Hoe gezonder het eten is hoe beter je organen hun werk kunnen doen.
  • Ga een uur voor bedtijd al ontspannen met bv wat minder fel licht of wandel nog een blokje om.
  • Gun jezelf een ongestoorde nachtrust dus tijdens het slapen geen internet of afleidende geluidjes of lampjes.

 

Natuurlijk zijn deze oplossingen niet altijd voldoende en heeft je lichaam wat meer hulp nodig. Heb je vragen bel me dan vrijblijvend, samen komen we er wel uit.

Kom langs voor een vrijblijvend advies

Afspraak maken

Misschien ook interessant